Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Ben je nieuwsgierig naar alle nieuwtjes van Audities.nl? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden*

Floris de Vijfde even terug op het Muiderslot








Op 27 juni a.s. brengt Rijksmuseum Muiderslot de geschiedenis op speelse wijze tot leven. Basisschoolleerlingen maken die dag op een muzikale manier kennis met Floris de Vijfde, de graaf die het kasteel liet bouwen. De aanleiding voor dit feestje is dat het Muiderslot toetreedt tot een select gezelschap van musea in Nederland: het canonnetwerk. Wat deze musea verbindt is dat ze allemaal een belangrijk onderdeel uit de geschiedenis van Nederland vertellen. In het geval van het Muiderslot is dat het verhaal van Floris de Vijfde en de Middeleeuwen.

Bijzondere topstukken
Het stoere en eigenwijze Muiderslot staat al sinds 1285 op een strategische plek aan het water en onder de rook van Amsterdam. Het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland kent een roerige geschiedenis. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks zo’n 145.000 bezoekers het kasteel die allemaal worden aangetrokken door deze magische plek, midden in het groen. Het kasteel is dus een waar topstuk. Andere canon topstukken die te zien zijn, zijn een middeleeuwse munt met de beeltenis van Floris de Vijfde en een uniek kinderzwaard uit de Middeleeuwen. Een dergelijk oefenzwaard moet Floris als kind ook gehad hebben om te leren vechten.

Dansen met Floris de Vijfde
Samen met 60 leerlingen van de Jozefschool uit Muiden, de burgemeester en de wethouder Cultuur van de gemeente Gooise Meren viert het Muiderslot feest op 27 juni 2019 vanwege de toetreding tot het canonnetwerk. Niemand minder dan graaf Floris de Vijfde zelf komt de feestelijkheden opluisteren. Hij komt tot leven in een scène uit de magische dansmusical Floris door theatergroep plan d. Een unieke voorstelling met zingende ridders, dansende jonkvrouwen en dappere troubadours.

De Canon van Nederland
De Canon van Nederland is een overzicht van belangrijke gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland. Samen vertellen ze hoe Nederland zich in de loop vande eeuwen heeft ontwikkeld. Docenten gebruiken de canon voor hun lesprogramma’s. Alle deelnemende musea en erfgoedinstellingen van het landelijke canonnetwerk vertellen in vijftig thema’s (‘vensters’) de Canon van Nederland. Op deze manier wordt de geschiedenis tastbaar voor bezoekers. De landelijke samenwerking tussen de musea is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is: de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.

De landelijke samenwerking van musea en erfgoedinstellingen wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.
Terug...