Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Ben je nieuwsgierig naar alle nieuwtjes van Audities.nl? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden*
Ga terug naar het zoekformulier

Zen en Zang

Type cursus/workshop
Vervaldatum 0-0-0000
Docent Elsina Jansen / Marc Brookhuis
Prijs € 250.00
Disciplines Zang (klassiek
Niveaus Gevorderd
Lokatie Amsterdam

 

Inhoud

Zen & Zang

Klassieke zang vereist een bepaalde beheersing van het lichaam, een concentratie naar binnen dus. En tegelijkertijd, zodra de stem klinkt, wordt er gecommuniceerd en is er een concentratie naar buiten. Deze balans is uiterst moeilijk en het gebeurt vaak dat de stem en het lichaam met elkaar in onbalans komen. Dat uit zich in drukken op de stem, onrust en spanning in het lijf en vaak een te ‘gemaakt, naar buiten gericht’ geluid. Daarmee wordt het echte van het geluid of wat de zanger eigenlijk zou willen uitdrukken, overschaduwd.

Het mooie van zingen is juist dat iedereen zijn/haar eigen geluid heeft en daarmee naar buiten treedt. Dit vereist openheid en vertrouwen. Maar hoe vind je hierin je balans?

Een manier is zenmeditatie. In zen is het de kunst om juist zonder je drukke hoofd veel aandacht te geven aan het nu en daarin ook spontaan te kunnen zijn. Zen leert o.a. om de stroom van gedachtes van een afstandje te bekijken, het los laten van oordelen ”wat men vindt” en vooral “wat je zelf over jezelf vindt” en de eigen stroom of energie op gang te laten komen.

Zangers kunnen hier veel baat bij hebben. Op een auditie, een voorstelling of een concert moeten zangers zichzelf laten zien. Juist dat ene moment, daar gaat het om. Je kunt je prestatie niet afdwingen, maar door je naar binnen te concentreren kun je er misschien wel gewoon helemaal zijn zonder jezelf te ondermijnen. Er zijn met alles wat er op dat moment is, dat is de kunst. Om dit te kunnen ervaren, organiseert Stichting Opera op Zak de cursus Zen en Zang.

Achtergrond
Zen en zang hebben meer met elkaar te maken dan veel mensen op het eerste gezicht vermoeden. Denk aan: Openstaan, hier en nu en communicatie “liefst zonder woorden maar van hart – tot – hart”. In deze cursus komen beide delen, zen en zang (spel), aan bod om daarbij zoveel mogelijk van beide te onderzoeken. Het zijn twee zijdes van dezelfde medaille. Waar zen meer naar binnen is gericht, is zang / spel de expressieve kant. Samen vormen ze één oefening: Hoe kun je vanuit de verbinding met jezelf en de wereld, antwoord geven op situaties waarin je terecht komt.

In de cursus is o.a. aandacht voor meditatie, koans en diverse speloefeningen. Ook onderwerpen als: “Hoe ga ik om met plankenkoorts?”, “werken aan zenuwen”, “hoe werkt verwachting?” komen aan bod.

Praktisch
De cursus is verdeeld over 2 weekenden en bedoeld voor mensen die serieus met zingen bezig zijn, professioneel, in een conservatoriumopleiding of d.m.v. zelfstudie. Alle deelnemers studeren een aria in waar met een regisseur aan wordt gewerkt. Daarnaast wordt er elke dag onder begeleiding gemediteerd en wordt er achtergrond informatie gegeven over zen en zenmeditatie.

De cursus zal plaatsvinden in Cantina Vocaal, De Wittenstraat 43, 1052 AL te Amsterdam.

Data: 13 / 14 en 27 / 28 maart 2010.
(Alle dagen van 10.00-13.00 en 14.00-17.00 uur)

Maximaal 10 deelnemers, kosten 250 euro pp, incl lunch, koffie en thee.

Inmiddels is er ook een vervolgcursus gepland: "Zen & Zang II". De data voor deze cursus zijn: 24/ 25 april en 8 / 9 mei.
Maximaal 10 deelnemers, kosten 250 euro pp, incl lunch, koffie en thee.

Begeleiding: Elsina Jansen, regie en Marc Brookhuis, zen.

Docenten
Marc Brookhuis, (1969),
houdt zich al meer dan tien jaar intensief bezig met zenmeditatie en oosterse filosofie. Een groot deel van zijn zenopleiding volgde hij bij het Zentrum in Utrecht. Daarnaast heeft hij enkele weken in Wat Suanmokh (klooster in Thailand) Vipassana meditatie beoefend.

Marc werkt als zenleraar en personal coach (o.a. met klassieke zangers) en geeft diverse cursussen zoals introductie-zenmeditatie en combinaties als Zen en Boogschieten, Zen en de Clown en Zen en Zang.

Zie ook www.vierentwee.nl

Elsina Jansen, (1968),
is werkzaam als freelance regisseur en dramaturg en heeft een eigen stichting, Opera op Zak, waarmee zij jaarlijks kleinschalige opera- en muziektheater voorstellingen produceert en regisseert.

Sinds 2008 geeft Elsina les aan zangers in zowel cursus als individueel verband.

Zie ook www.elsinajansen.nl

Contactgegevens

info@operaopzak.nl