Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Ben je nieuwsgierig naar alle nieuwtjes van Audities.nl? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden*

Marconi Oeuvre Award voor Stefan Stasse







De Marconi Oeuvre Award is dit jaar voor radiopresentator Stefan Stasse. De Staat van Stasse-presentator werd in de NPO Radio 2-studio door radio-icoon Peter van Bruggen met het heuglijke nieuws verrast. Over de winnaar zegt de jury: "Stefans unieke creativiteit is wat vele radiomakers inspireert: origineel zijn met inhoud, fantasie blijven gebruiken en de band met luisteraars uiterst serieus nemen. Absoluut een Marconi Oeuvre Award waardig!"

De Marconi-jury schrijft verder in haar rapport: "In al zijn programma’s staat Stefan in heel nauw contact met de luisteraar. Hij ziet dit als een hechte, loyale band en de basis voor het bestaan van zijn concepten. Het overbrengen van emotie is zijn passie; of dat nou ontroering, blijdschap, verwondering of een fascinatie is. Als luisteraar stap je moeiteloos in een rijke reis waarin je je herkent en betrokken voelt."

Stefans talent is evident en hij blinkt dermate uit dat hij eindredacteur wordt van programma's als Country Time, Niemandsland, Adres Onbekend en Goudmijn. Hij komt in de jaren ‘90 met een plan voor een nieuw radioprogramma, Theater van het Sentiment, om iedere uitzending naar de datum van vandaag in het verleden te kijken. Met dit programma-idee wint Stefan zowel de Gouden RadioRing (2007) als ook de Zilveren Reissmicrofoon (2001). 
 
Vandaag de dag heeft Stefan het verleden ingeruild voor het heden. Het programma 'De Staat van Stasse' (2013) focust zich op vandaag: elke dag keert nooit meer terug en zal ook nooit hetzelfde zijn. Stefan behandelt ieder programma als een reis waar je zelf de geschiedenis kunt schrijven. 

Marconi Award voor Beste Zender
Naast de Marconi Oeuvre Award is ook de Marconi Award voor Beste Zender bekend. Onze reporter en radiopresentator Jan Paparazzi verraste zendermanager Peter de Vries met het nieuws dat zijn NPO Radio 5 de winnaar is van deze felbegeerde prijs. De jury zegt: "NPO Radio 5 is opgericht als zender met de specifieke doelgroep 'ouderen'. Maar zeker is dat ook de generatie erachter de zender steeds vaker vindt. NPO Radio 5 was in 2021 de zender die het meeste marktaandeel wist te winnen; en dat zonder een FM-frequentie. De zender bevat programma's die al jaren lang meegaan, waaronder Arbeidsvitaminen als langstlopende programma. Kortom, NPO Radio 5 is een kwaliteitszender geworden en dat is de luisteraar ook opgevallen."

Marconi Award voor Aanstormend Talent
De winnaar van de Marconi Award voor Aanstormend Talent wordt tijdens het RadioRing Gala op donderdagavond 27 januari bekendgemaakt. De genomineerden voor deze prijs zijn Andres Odijk (NPO 3FM/KRO-NCRV), Mai Verbij (NPO Radio 1/BNNVARA) en Jarno van der Wielen (SLAM!).

De vakjury voor de Marconi Awards bestaat voor deze editie uit: Mireille van Ark (BNR Nieuwsradio), Niels van Baarlen (Radio Veronica), Menno de Boer (NPO 3FM), Coco Hermans (Radio 538), Beitske de Jong (NPO Radio 4), Corné Klijn (NPO Radio 2/NPO Radio 5), Patrick Lodiers (NPO Radio 1), Barry Paf (100% NL), Domien Verschuuren (Qmusic) en Wibo Dijksma (juryvoorzitter).

De Marconi Awards worden op donderdag 27 januari uitgereikt tijdens het RadioGala van het Jaar, georganiseerd door AVROTROS. Naast de Marconi Awards worden ook de publieksprijzen uitgereikt, waaronder de prestigieuze Gouden RadioRing. Luisteraars kunnen tot 27 januari 20.30 uur via RadioRing.nl stemmen op hun favoriete radioprogramma. Op de overige categorieën (de Zilveren RadioSterren en de Gouden Podcast) kan niet meer gestemd worden.

Het RadioGala van het Jaar is donderdag 27 januari vanaf 20.00 uur live te volgen via het YouTube-kanaal van AVROTROS.
Terug...