Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Ben je nieuwsgierig naar alle nieuwtjes van Audities.nl? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden*

Ingrijpende RTL Nieuws-documentaire over euthanasie: ‘De laatste dagen van Aurelia Brouwers’
Op 26 januari overleed de 29-jarige Aurelia Brouwers. Ze pleegde euthanasie. Vanaf jonge leeftijd worstelde ze al met zware psychische problemen en had te maken met ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden. Aurelia leed aan borderline, deed aan zelfbeschadiging, hoorde stemmen, had psychoses en was depressief. RTL Nieuws volgde haar in de weken voor haar overlijden en registreerde haar verhaal. De documentaire ‘De laatste dagen van Aurelia Brouwers’ is vanaf vrijdag 16 februari te zien bij RTL XL.

Vrouw met een missie
Als Aurelia begin twintig is, wordt ze therapie-moe. Geen enkele therapie die zij in de loop der jaren ondergaat, lijkt bij haar te werken. Medicijnen evenmin. “Elke dag is proberen te overleven, elke ademhaling is een marteling. En dat is in de loop van de jaren alleen maar erger geworden”, vertelt Aurelia RTL Nieuws enkele dagen voor haar dood. Zij wilde aandacht voor psychiatrische patiënten en hun situatie. “Aurelia had absoluut een missie het taboe op euthanasie bij psychiatrische patiënten te doorbreken”, zegt Sander Paulus, maker van de documentaire. “Mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Professionals vinden het moeilijk om erover te praten. Het is niet leuk om dit gesprek te moeten voeren met iemand die dit, euthanasie, zo graag wil. Dat is voor haar een reden geweest om deze documentaire te maken. Haar verhaal hebben wij mogen registreren.”

‘De dood het beste van alle kwaden’
“Mensen sterven aan lichamelijke ziektes, dat begrijpt iedereen. Maar mensen snappen niet dat je aan een psychische ziekte ook dood kunt gaan. De dood is voor mij dan toch het beste van alle kwaden”, aldus Aurelia. Geplaagd door ernstige psychische problemen wil Aurelia nog maar één ding: een definitief einde aan haar lijden. Het duurt alles bij elkaar acht jaar voordat Aurelia groen licht krijgt van de Levenseindekliniek voor haar voorgenomen euthanasie. Op 31 december 2017 krijgt ze het verlossende telefoontje.

RTL Nieuws volgde Aurelia in de laatste weken van haar leven. ‘De laatste dagen van Aurelia Brouwers’ biedt een intieme inkijk – hoe ze haar uitvaart tot in de puntjes zelf voorbereidt; hoe ze steun vindt in haar laatste momenten met vrienden, hoe ze worstelt met de lange nachten en hoopt dat ze de dag van de euthanasie überhaupt nog gaat halen. Maar ook hoe ze met een portie zwarte humor afscheid neemt en zichzelf klaarmaakt om ‘op reis te gaan’.

Euthanasie in Nederland: de cijfers
Euthanasie in Nederland is onder strenge wettelijke voorwaarden toegestaan. Er moet sprake zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en degene die het verzoek doet moet wilsbekwaam zijn. Dat lijden kan het gevolg te zijn van een lichamelijke ziekte, maar kan ook psychisch zijn. De meeste euthanasieverzoeken die worden ingewilligd komen voort uit lichamelijk lijden. In 2016 werden in Nederland in totaal 6.091 euthanasieverzoeken ingewilligd. 60 daarvan waren van mensen wiens psychisch lijden ondraaglijk was. Dat is in één procent van de gevallen. De Levenseindekliniek kreeg in dat jaar 503 verzoeken om euthanasie vanwege ondraaglijk psychisch lijden. 46 van die verzoeken werden gehonoreerd.

‘De laatste dagen van Aurelia Brouwers’: Vanaf nu te bekijken bij RTL XL
Terug...