Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Ben je nieuwsgierig naar alle nieuwtjes van Audities.nl? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden*

Giovanni van Bronckhorst en Sjors van der Panne openhartig over oorlogsslachtoffers in familie in ‘Ereveld Vol Leven’
Komende herdenkingsdag staat RTL 4 met een aangrijpende documentaire stil bij oorlogsslachtoffers. In ‘Ereveld Vol Leven’, gepresenteerd door Angela Groothuizen, komt Nationaal Ereveld Loenen tot leven door de gesneuvelden letterlijk een gezicht te geven. Met de persoonlijke verhalen van Giovanni van Bronckhorst en Sjors van der Panne en is er dit jaar op 4 mei speciale aandacht voor de slachtoffers in Nederlands-Indië.

Sjors van der Panne reisde voor de documentaire af naar Indonesië en bezocht de reusachtige erevelden op Java, waar 25.000 Nederlandse slachtoffers begraven zijn. Ook Giovanni van Bronckhorst spreekt in de documentaire openhartig over zijn familieleden die Nederlands-Indië verlieten om hier/in ons land een betere toekomst op te bouwen.

Verbinden
In ‘Ereveld Vol Leven’ staan leeftijdsgenoten van overledenen achter de graven symbool voor iemand wiens leven door oorlogsgeweld is beëindigd. Deze manier van herdenken is een initiatief van televisieregisseur Dennis Brussaard en documentairemaakster Nathalie Toisuta. “In de documentaire wordt herdenken zichtbaar door de ontmoeting met de nabestaanden. Zij vertellen hoe er met het verlies van een dierbare een gat in hun is geslagen. ‘Ereveld Vol Leven’ verbindt het verleden, het heden en de toekomst”, aldus Toisuta.

Presentatrice Angela Groothuizen spreekt met nabestaanden die oog in oog komen te staan met een representant van ongeveer dezelfde leeftijd als het slachtoffer. Ook ontmoet ze familieleden die hun dierbaren willen eren door zelf representant te zijn. Groothuizen: “Opeens kun je de slachtoffers in de ogen kijken, besef je dat het gaat om vaders, moeders, broers en zusjes. Om een leven vol dromen en verwachtingen, zoals we deze zelf ook hebben.”

Met ‘Ereveld Vol Leven’ hopen de nabestaanden respect en aandacht te krijgen voor alle militairen die sterven op vredesmissies, toen en nu.

‘Ereveld Vol Leven’ wordt geproduceerd door Media Luna en DLGR.

Ereveld Vol Leven
Donderdag 4 mei om 20:30 uur bij RTL 4
Terug...