Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Ben je nieuwsgierig naar alle nieuwtjes van Audities.nl? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden*

Pilotenvereniging: ‘Inlichtingendiensten wisten dat vliegen boven Oekraïne gevaarlijk was’
Een klein aantal landen wist al voor 17 juli van de risico's van een raketaanval boven Oost-Oekraïne, maar heeft die informatie voor zichzelf gehouden en alleen aan de eigen luchtvaartmaatschappijen doorgegeven. Dat zegt Nico Voorbach, de voorzitter van de Europese pilotenvereniging ECA tegen RTL Nieuws.

Vluchtmaatschappijen uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië zijn volgens de European Cockpit Association "gewaarschuwd voor het feit dat als zij in dat gebied kwamen, op welke hoogte dan ook, dat er een gevaar was dat er oorlogshandelingen tegen hun vliegtuigen gepleegd zouden worden."
"Het ging over wat voor luchtdefensiesystemen of raketsystemen seperatisten of andere militanten daar gebruikten en dat er dus een risico was dat deze raketten commerciële vluchten op grote hoogten konden bereiken." aldus ECA-voorzitter Nico Voorbach tegen RTL Nieuws.
Volgens Voorbach was bekend "dat deze in handen waren van mensen die dat zouden gebruiken tegen vliegtuigen van Oekraïne of Rusland en dus ook tegen passerende andere vliegtuigen, zogenaamd collateral damage".

'Gaat om mensenlevens'
Volgens de ECA wordt dit soort informatie structureel niet gedeeld met luchtvaartmaatschappijen uit andere landen. Hierdoor wisten luchtvaartmaatschappijen uit onder Nederland en Maleisië niet van deze risico’s. Voorbach vindt dat schandalig: “Omdat je hier niet praat over inlichtingen of commerciële belangen, maar over mensenlevens.” Voorbach vervolgt: "Als dit internationaal bekend was geweest, dan was er niet één vlucht overheen gevlogen. Dan was dit nooit gebeurd, want dan was het luchtruim leeg geweest."
De ECA baseert zich op informatie van piloten uit de eigen achterban, maar ook op contacten in de inlichtingenwereld. De vereniging wil dat er zo snel mogelijk een organisatie wordt aangewezen die wereldwijd informatie gaat verzamelen en die deelt met alle landen en luchtvaartmaatschappijen.

“Dit is een brisant stukje informatie. Er moet een helder systeem komen bij de ICAO waar ook dit soort classified information op tafel komt en voor iedereen inzichtelijk is. Zonder per se de bron prijs hoeven geven. Bij de OPCW, de ngo van 188 landen die toeziet op chemische wapens, gebeurd dit ook al dus het pleidooi van de ECA is haalbaar.”
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA willen niet op de uitspraken van de ECA reageren. De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en laat weten dat de Onderzoeksraad voor de veiligheid alle kwesties rond de ramp onderzoekt en dus hier ook naar zal kijken.
Terug...